Blogi: Yhdistys = Ihmiset

Lämmin, aktiivinen, tarpeellinen, toivoa luova.. muun muassa tällaisin adjektiivein yhdistystä kuvailtiin leskien toimesta viime vuoden lopussa järjestetyssä jäsenkyselyssä. Näitä adjektiiveja lukiessa tuli lämmin tunne ja valtava ylpeys siitä, että saa olla osana jotain näin merkittävää.

Näissä tunnelmissa onkin mukava aloittaa jälleen uusi vuosi, mikä sattuu muuten olemaan Nuoret Lesket ry:n 15. toimintavuosi, huikeaa! Paljon on muuttunut näiden vuosien varrella. Tapahtumien määrä on lisääntynyt ja toiminta monipuolistunut. Tieto yhdistyksen olemassaolosta on tavoittanut yhä useammat nuoret lesket. Jäsenmäärä on kasvanut alun 59 jäsenestä tämän hetkiseen yli 1400 jäseneen. Pelkästään viime vuonna yhdistyksen tapahtumiin ja toimintaan osallistui yli 2500 leskeä ja vanhempansa menettänyttä lasta ja nuorta. Myös vapaaehtoisten joukkiomme kasvaa vuosi vuodelta määrän hipoessa jo liki sataa. Kaikkea tätä koordinoimassa ovat alun kahden työntekijän sijaan nyt viisi kädet viuhuen touhuavaa työntekijää.

Toiminnan merkityksen ovat huomanneet paitsi siinä mukana olevat ihmiset, myös rahoittajana toimiva STEA. Yhdistyksen rahoitus on kasvanut käsi kädessä toiminnan kanssa yli kolminkertaistuen alkuperäisestä. Tätä ei olisi tapahtunut ellei olisi pystytty osoittamaan, että vertaistukitoiminnalla on valtava merkitys niin toimintaan osallistuneille leskille kuin yhteiskunnallekin. Saadut palautteet ovat pullollaan leskien kokemuksia, jossa he kertovat kuinka tärkeässä roolissa vertaistuki on ollut heidän surupolullaan, ja kuinka se on toiminut valon pilkahduksena silloinkin, kun on tuntunut, että elämästä on kadonnut kaikki värit.

Kyselystä nousseet adjektiivit koottuna sanapilveen

Yhdistyksen toiminta-ajatus on ollut alusta alkaen “Vertaistuesta voimaa surun keskellä”. Tuo ajatus ei ole menettänyt merkitystään näiden vuosien myötä, vaan on yhä yhdistyksen toiminnan ydin. Erään lukemani määritelmän mukaan “Vertaistuki on kokemusten jakamista toisen saman kokeneen kanssa. Vertaistuki tarkoittaa kokemustietoon perustuvaa tukea, jonka tärkeimmät elementit ovat kertominen ja kuunteleminen”. Tässä määritelmässä kiteytyykin mielestäni vertaistuen hienous; vertaistuki on samaan aikaan sekä antamista että saamista. Juuri sinun sanasi, jaettu kokemuksesi, lempeä eleesi tai pelkkä ymmärtävä läsnäolosi ja kuuntelevat korvat voivat olla se apu, mitä toinen siinä hetkessä tarvitsee.

Fakta on, että yhdistys on yhtä kuin sen toiminnassa mukana olevat ihmiset. Olitpa osallistunut sitten jäsenenä, vapaaehtoisena, hallituslaisena, yhteistyökumppanina tai työntekijänä, niin voit antaa itsellesi ison kiitoksen siitä, että olet ollut tekemässä yhdistyksestä sitä, mitä se tällä hetkellä on. Kiitos että olet <3

-Sini Leppänen, Nuoret Lesket ry:n viestintäsuunnittelija

Nuoret Lesket ry:n blogia kirjoittavat yhdistyksen jäsenet, vapaaehtoiset, työntekijät, hallitus ja yhteistyökumppanit. Mikäli haluaisit oman kirjoituksesi blogiin, ota yhteyttä [email protected].

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *