Nuorille: Mulla on ikävä -verkkovertaisryhmä 15-21 -vuotiaille läheisen menettäneille

Tulossa toukokuussa 2024!

MULLA ON IKÄVÄ -verkkovertaisryhmä noin 15–21-vuotiaille nuorille, joilta on kuollut läheinen.

Aiheena vertaisryhmässä on läheisen menetys ja sen vaikutus omaan elämään. Ryhmän alussa tutustumme toinen toisiimme ja luomme turvallisen tilan. Jokainen saa kertoa tarinastaan sen, minkä haluaa ja pystyy. Etsimme selviytymiskeinoja erilaisiin elämän hetkiin ja sosiaalisiin tilanteisiin, joissa suru on läsnä. Kartoitamme ja pohdiskelemme yhdessä, kuinka löytää voimaa ja jaksamista arkeen.

Ryhmän järjestäjänä toimivat Nuoret Lesket ry sekä Käpy ry. Ryhmää ohjaavat sosiaalipsykologi Kati Kärkkäinen ja itsekin läheisen nuorena menettänyt vertaisohjaaja Crista Juutinen.

Ryhmään osallistuminen on maksutonta.

VERKKOTAPAAMISET:
Ke 8.5. klo 16.30-18.30
Ke 15.5. klo 16.30-18.30
Ke 22.5. klo 16.30-18.30

Verkkotapaamiset toteutetaan Webex -alustalla. Verkkotapaamisten lisäksi kokemuksia jaetaan kirjoittamalla Discordissa, suljetussa ryhmässä. Discord-ryhmä avataan viikkoa ennen ensimmäistä Webex-tapaamista eli 2.5. ja suljetaan viikko viimeisen etätapaamisen jälkeen.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen MULLA ON IKÄVÄ -verkkovertaisryhmään tapahtuu alla olevan lomakkeen kautta. Hae mukaan viimeistään 29.4. Ohjaaja on sinuun yhteydessä ennen ryhmän alkamista.

ILMOITTAUTUMISLOMAKE:
https://q.surveypal.com/2024-kevat-ilmo-Mulla-on-ikava-zcS77ylqVERMVhgz

Lämpimästi tervetuloa mukaan sinä tärkeä nuori <3

Lisätietoja ryhmästä voi kysellä vertaistoiminnankoordinaattori Aulilta joko sähköpostilla tai puhelimitse: [email protected] tai 050 555 2105

Huomasitko, että meillä on tulossa 6.3.2024 myös Nuoren suru -webinaari, jonne ovat tervetulleita niin läheisen menettäneet nuoret, nuorten vanhemmat, ammattilaiset kuin muutkin aiheesta kiinnostuneet. Webinaari käsittelee nuoren surua, mutta sieltä saa lisätietoa myös kyseisestä MULLA ON IKÄVÄ -verkkovertaisryhmästä ja sen toteutuksesta.


Usein kysyttyjä kysymyksiä

KENELLE RYHMÄ ON TARKOITETTU?
Verkkovertaisryhmä on tarkoitettu noin 15–21-vuotiaille nuorille, joilta on kuollut läheinen. Läheinen voi olla esimerkiksi vanhempi, sisarus, isovanhempi tai ystävä. Ryhmään voi osallistua riippumatta siitä, kuinka kauan aikaa menetyksestä on kulunut, läheisen menetyksestä voi olla kulunut useampi vuosi tai vähemmän aikaa. Jos menetys on kuitenkin kovin tuore, niin joskus voi tuntua liian kuormittavalta kuunnella toisten tarinoita tai jakaa omaa kokemustaan. Tässä asiassa on hyvä kuulostella omaa oloaan ja jaksamistaan.

KUINKA MONTA OSALLISTUJAA RYHMÄSSÄ ON?
Ryhmässä on noin 4-8 osallistujaa.

ONKO RYHMÄSSÄ PAKKO PUHUA?
Verkkovertaisryhmässä ei ole pakko puhua. Ryhmässä voi olla myös hiljaa ja kuunnella. Jokainen saa kertoa tarinastaan sen, minkä haluaa ja pystyy.

MISTÄ RYHMÄSSÄ PUHUTAAN?
Aiheena on läheisen menetys ja sen vaikutus omaan elämään. Ryhmässä mm. pohditaan selviytymiskeinoja surun kanssa elämiseen ja kartoitetaan, kuinka löytää voimaa ja jaksamista omaan arkeen. Ryhmän aikana pohdittavia kysymyksiä ovat muun muassa:

  • Mitä kaikkea se tarkoittaa minun kannaltani, että hän kuoli? Mitä siinä menetin?
  • Mitä menetyskokemukseni kannalta merkitsee, että hän kuoli juuri sillä tavalla kuin kuoli?
  • Millainen suhde minulla oli häneen, joka kuoli? Miten se vastasi toiveitani? Vaihteliko meidän suhteemme paljon ajan mittaan?
  • Miten muut ovat kohdanneet minut hänen kuoltuaan?
  • Mikä on tuntunut tuelta, mikä mahdollisesti loukannut? Mikä on auttanut minua kestämään menetystä?
  • Miten tästä eteenpäin?

MITÄ VERTAISTUKI TARKOITTAA?
Vertaistuki on kokemusten jakamista toisen saman kokeneen kanssa. Vertaistuki tarkoittaa kokemustietoon perustuvaa tukea, joka pohjautuu kertomiseen ja kuuntelemiseen. On usein helpottavaa jakaa kokemuksensa sellaisen henkilön kanssa, joka todella ymmärtää.

MIKSI OSALLISTUA RYHMÄÄN?
Tutkimukset ovat osoittaneet, että vertaistukiryhmään osallistuminen voi parantaa surevan hyvinvointia, lieventää surun oireita ja auttaa surun käsittelemisessä ja hyväksymisessä. Vertaisryhmässä käyty keskustelu ja ajatustenvaihto voivat auttaa löytämään uusia näkökulmia. Yhteinen kokemusten jakaminen mahdollistaa syvän ymmärretyksi tulemisen tunteen.

Muiden ajatuksista voi löytää uusia tapoja käsitellä omaa menetystä ja keinoja selviytyä. Toisten kertomukset ja tarinat tuovat toivoa tulevasta. Erityisen voimaannuttavaa on tunne siitä, että ei ole ainoa ja myös toiset ovat kokeneet samankaltaisen kokemuksen. Yksi tärkeä vertaistuen hyöty on oman osallisuuden kokemus; vertaistukitoiminnassa ihminen ei tule vain autetuksi, vaan auttaa myös itse muita tai kokee muulla tavoin osallisuutta.

Jos mieltäsi pohdituttaa vielä jokin muu asia ryhmään liittyen niin ole yhteydessä vertaistoiminnan koordinaattori Auliin joko sähköpostilla tai puhelimitse: [email protected] tai 050 555 2105