Kansainvälinen vertaistuenpäivä 19.10. – Ajatuksia vertaistuesta

Tänään 19.10.2017 vietetään kansainvälistä vertaistuen päivää, jolloin keskiössä ovat vertaistukijat ja –toimijat vertaistuen muodoista riippumatta. Vertaistukijoiden tekemä työ on äärimmäisen arvokasta ja sen arvoa lisää entisestään se, että sitä tehdään suurelta osin vapaaehtoisvoimin. Vertaistuella on tärkeä paikka ammattilaisten tekemän työn rinnalla. Suomen nuoret lesket ry:llä on yli 30 vapaaehtoista vertaistukihenkilöä, jotka auttavat ja tukevat kumppaninsa menettänyttä toimien puhelintukihenkilöinä sekä vertaistukiryhmänohjaajina.

Vertaistuen päivään liittyen halusimme kuulla heidän ajatuksiaan vapaaehtoisena vertaistukijana toimimisesta. Kaikista vastauksista nousi esiin voimakas auttamisen halu. Koettiin, että omalla esimerkillä ja kokemuksella voidaan auttaa muita samassa tilanteessa olevia.

”Minut saa toimimaan vertaistukijana halu auttaa muita samassa tilanteessa olevia, halu voimaannuttaa muita omalla kokemuksella”

”Aloin vertaisryhmän vetäjäksi, että saatiin ryhmä säilymään. Ryhmässä voin auttaa muita, joilla on samanlaisia kokemuksia. saan myös itse ryhmässä vertaistukea jatkuvasti”

”Jäätyäni itse leskeksi, koin voimakkaana tarpeen keskustella tapahtuneesta, leskeydestä ja kaikesta siihen liittyvästä jonkun samaa kokeneen kanssa. Ihmettelin mielessäni, voiko niin musertavasta menetyksestä edes toipua. Uskoin, että luottamukseni selviytymiseen vahvistuisi, jos joku samaa kokenut kertoisi itsekin selvinneensä. Itse en silloin löytänyt tarvitsemaani apua, mutta jos voin antaa apua muille, teen sen mielelläni”

”Aluksi kokoonnuimme pienellä porukalla. Uusien tullessa ryhmään tuntui luontevalta jatkaa vertaistukijana kun olen meidän ryhmästä kaikista kauemmin ollut leskenä. Hyvä mieli siitä, että voi jotenkin auttaa samassa veneessä olijoita”

Yksi vertaistuen parhaita puolia on myös sen vastavuoroisuus. Vaikka vertaistukijat antavat itsestään paljon, kokevat he saavansa paljon, ellei jopa enemmän, takaisin.

”Saan keskusteluja asiasta, ajatuksia, ideoita, saada puhua jonkun kanssa joka ymmärtää, viettää rennosti aikaa (illanistujaiset) saman kokeneiden kanssa”

”Vertaistuki on ollut todella tärkeä tuki minulle, sitä kautta saa sellaista ymmärrystä, jota muualta ei saa- ”surun sukulaisuus” yhdistää, vertaisryhmässä voi avoimesti puhua sellaisistakin asioista, joista läheisille ei välttämättä halua”

”Parhaimmillaan vertaistuki on äärimmäisen antoisaa sekä tuettavalle että tukijalle. Tukiprosessissa myös tukija käy omaa suruprosessiaan uudestaan läpi, seesteisten silmälasien läpi. Jokaisen tuettavan kanssa myös omasta surustaan oppii jotain uutta. Vertaistuki antaa myös perspektiiviä elämään ja auttaa pitämään asiat tärkeysjärjestyksessä”

”Kyllähän se on mahtava, että on porukka missä voi puhua näitä asioita joita ei ihan joka kaverille pysty puhumaan. Plus meitä on mukava porukka, tullaan toimeen ja nähdään välillä myös varsinaisten vertaistapaamisten lisäksi”

Alla vielä erään vapaaehtoisemme kaunis ja lämminhenkinen kuvaus siitä, mitä vertaistukijana toimiminen parhaimmillaan ja herkimmillään on.

”Kun palaan kotiin Nuoret Lesket -ryhmän jälkeen, on sunnuntai-ilta, puuhailen arkisia askareita, mietin alkavaa viikkoa. Ajatuksissa on monta juuri kohdattua tarinaa. Monesti niiden syvyys vielä viipyy mielessä. Samalla kuitenkin tunne, että olen itsessäni yhteydessä johonkin, jota voin kutsua elämäni ytimeksi, kosketuksessa siihen todelliseen mikä merkitsee, jossa ihmisenä oleminen näyttäytyy sinä mitä se on. Että aina uudelleen tavoittaisi sen hetken, kun vailla vastauksia voi vielä kaiken jälkeen katsoa elämää – hellästi ja rakkaudella.

Koskettavin hetkeni vertaisryhmän ohjaajana: Oli kevään viimeinen ryhmä, katsoin heitä, kun he olivat kokoontuneet pöydän ääreen. Juuri silloin oli paljon juttua, jakamista, itkua, naurua. Katsoin jokaista vuorotellen ja tajusin, minkä matkan he olivat kulkeneet, jokainen sen kevään aikana. Ei varmaan pelkästään ryhmän ansiosta mutta sinä hetkenä koin miten surussa ei ole kysymys paranemisesta, vaan liikahduksesta, matkasta, suunnasta…se oli niin selvästi nähtävissä. Mielettömän hieno, liikuttava ja lohdullinen hetki.”

 

Lämmin kiitos teille kaikille Suomen nuoret lesket ry:n vapaaehtoisille ja vielä erityiskiitos teille, jotka jaoitte ajatuksianne vertaistukeen liittyen. Yhdessä olemme enemmän!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *