Blogi: Vapaaehtoistyö on arvokasta työtä suurella sydämellä

Jo tutkimuksetkin kertovat, että vapaaehtoistyöllä on valtavasti hyvää tekeviä vaikutuksia – sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Suomessa vapaaehtoistyön rahalliseksi arvoksi arvioidaan jopa 3,2 miljardia euroa. Mitattavat lukumäärät eivät kuitenkaan ole verrattavissa siihen, miten iso merkitys vapaaehtoisena toimivalla vertaistukijalla voi olla puolisonsa menettäneen elämässä. Silloin kun elämältä putoaa pohja ja kaikki värit ovat kadonneet, toisen saman kokeneen tuki saattaa olla kaikista vahvin kannatteleva voima.

Yhdistyksemme vapaaehtoiset vertaistukijat tekevät mittaamattoman arvokasta työtä ja suurella sydämellä. Vuonna 2022 vapaaehtoistyötä tehtiin Nuorilla leskillä lähes 500 tuntia – vertaistukiryhmissä kasvokkain kohdaten, puhelimitse sekä verkkovälitteisesti.

”Ilman vertaistukea en välttämättä olisi tässä.”

”Tuhannet kiitokset heille, jotka jaksavat auttaa tällä tavoin.”

”Ääretön kiitos! Olette ihania ja tärkeitä.”

Vapaaehtoistyö.fi -palvelun valtakunnallisessa kyselyssä vuonna 2022 tärkeimpiä motivaatiotekijöitä vapaaehtoisena toimimisessa olivat halu auttaa sekä se, että vapaaehtoisuus tuo tekijälleen hyvää mieltä. Vapaaehtoistyöstä voi saada mielekästä tekemistä ja sisältöä arkeen, ja sen kautta voi laittaa niin sanotusti hyvän kiertämään. Kysyessämme meidän vapaaehtoisiltamme sitä, miksi he ovat mukana toiminnassa, nousevat niin ikään esiin samantyyppiset motivaatiotekijät. Moni kokee haluavansa auttaa toisia, koska sai itsekin vertaistukea puolison kuoltua. Vapaaehtoisena toimiminen tuntuu merkitykselliseltä, koska olemalla avuksi toiselle saman kokeneelle saa tukea myös itselleen. Vertaistuki toimii molempiin suuntiin.

Sanomattakin selvää on, että ilman meidän vapaaehtoisia vertaistukijoitamme moni puolisonsa menettänyt olisi jäänyt yksin surussaan. Vertaistuen parissa voi olla oma itsensä, toinen tietää miltä tuntuu, eikä sanoja välttämättä tarvita. Vertaistuki auttaa pysymään järjissään ja antaa mallia elämän jatkumisesta. Vertaistuen parista on moni löytänyt myös uusia ystäviä ja saanut tärkeitä käytännön neuvoja vaikeassa elämäntilanteessa.

”Vertaistuki auttaa jaksamaan. Se on niinkuin oma heimo, joka tietää tasan tarkkaan mistä tässä on kysymys, ei tarvi selitellä.”

”Kiitos arvokkaasta työstänne omien arjen haasteiden ja oman surunne keskellä.”

”Saa olla oma itsensä, nauraa kun naurattaa ja itkeä kun itkettää.”

Erityisesti näin Kansainvälisenä vapaaehtoisten päivänä – ja tietysti kaikkina muinakin päivinä – haluamme kiittää lämpimästi vapaaehtoisiamme.

Ilman teitä ei olisi meitä <3

-Emilia Riikonen, Nuoret Lesket ry:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Lähteet: Nuoret Lesket ry:n palautekyselyt vapaaehtoisille ja vertaistukeen osallistuneille, Kansalaisareena.fi, Vapaaehtoistyö.fi.

Nuoret Lesket ry:n blogia kirjoittavat yhdistyksen jäsenet, vapaaehtoiset, työntekijät, hallitus ja yhteistyökumppanit. Mikäli haluaisit oman kirjoituksesi blogiin, ota yhteyttä [email protected].

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *