Blogi: Saatat haluta mennä naimisiin puolisoni kanssa!

Kuuntelin kesälomalla Jason Rosenthalin haastattelun. Jasonin vaimo Amy kuoli munasarjasyöpään keväällä 2017.

Vain kymmenen päivää ennen kuolemaansa Amy kirjoitti New York Times lehdessä mielipideosastolla pitkän tarinan otsikolla ”You May Want to Marry My Husband” (”Saatat haluta mennä naimisiin mieheni kanssa”). Kirjoituksessaan Amy kertoi elämänsä rakkaudesta – ylisti miestään – ja toivoi hartaasti hänen löytävän uuden rakkauden oman poismenonsa jälkeen.

Internetistä löytyvä kirjoitus on liikuttava ja lukemisen arvoinen. Liikutuksen lisäksi ensireaktio Amyn tarinaa lukiessani oli ajatus äärimmäisestä epäitsekkyydestä ja rohkeudesta. Kuinka kukaan voi Amyn lailla rakastaa syvästi ja samalla toivoa miehelleen uutta rakkautta?

Kyynelteni kuivuessa ensivaikutelmasta jäi kuitenkin kangastuksen jälkimaku. Vastaus olikin ilmeinen. Rakastaessaan miestään Amy päätyi ainoaan oikeaan – suorastaan ainoaan mahdolliseen – johtopäätökseen. Hän tiesi kuolevansa ja toivoi miehelleen hyvää.

Uskonkin, että samaan tahtotilaan päätyy jokainen kuolemansairas rakastunut, joka löytää aikaa miettiä mitä rakkaimpansa tulevalta toivoo. Itse sain tämän kuulla taivaspuolisoltani ennen hänen menettämistään. Tuolloin en luopumistyön ja syvimmän surun keskellä vielä täysin ymmärtänyt viestin merkittävyyttä.

Aina aiheesta ei kuitenkaan ehditä tai kyetä keskustelemaan ääneen. Kaikilta ei löydy mahdollisuutta tai Amyn kykyä sanoittaa tahtoaan. Tästä huolimatta uskon tahdon löytyvän jokaiselta. Uuden rakkauden löytäminen voi olla vaikeaa. Kaikille tämä ei edes ole paras polku onneen puolison menetyksen jälkeen. Kenenkään ei kuitenkaan tulisi kieltää tai viivästää itseltään tätä mahdollisuutta ajatellen, että tämä olisi vastoin menetetyn puolison toivetta tai ”oikeaa tapaa surra”. Suru ei edellytä uudesta onnesta pidättäytymistä, eikä uusi onni ole pois aikaisemmasta rakkaudesta tai sen kauniista muistoista.

Itse olen ollut onnekas. Löysin uuden rakkauden vajaa vuosi sitten. Tämä on ollut parhaita asioita mitä elämässäni on tapahtunut. Suru jää ja jatkaa hidasta muuntumistaan kauniiksi muistoiksi. Tämän rinnalla elämään on palannut värit, lämpö, elämännälkä, rauha, ilo ja onnellisuus – Ihana ihminen, jonka kanssa saa nauttia hetkestä ja suunnata katsetta tulevaan.

Syvä suru on seuraus suuresta rakkaudesta. Kun kovin kipu hellittää tulisi olla ylpeä ja kiitollinen, että on uskaltanut ja saanut rakastaa. Ja aidosti rakastanut puoliso toivoisi sinulle jatkossakin pelkkää hyvää. Useimmalle meistä uuden rakkauden löytäminen edustaisi suurinta mahdollista onnea.

Jos tämä on ulottuvillasi – ja aika tuntuu itsellesi oikealta – voit rakastumalla tehdä kaikki onnelliseksi: Itsesi, taivaspuolisosi, uuden rakkaasi ja kaikki ympärilläsi, jotka hyvää sinulle toivovat.

-Petri Seppänen

Linkki Amyn kirjoitukseen: You May Want to Marry My Husband – The New York Times (nytimes.com)

Nuoret Lesket ry:n blogia kirjoittavat yhdistyksen jäsenet, vapaaehtoiset, työntekijät, hallitus ja yhteistyökumppanit. Mikäli haluaisit oman kirjoituksesi blogiin, ota yhteyttä [email protected].

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *