Suomen nuoret lesket ry 10v. -blogisarja: Leskitoiminnan alku

Suomen nuoret lesket ry:n 10v. juhlavuoden kunniaksi julkaisemme nyt kuukausittain ilmestyvän blogisarjan. Blogisarjassa esitellään yhdistystä, sen toimintaa ja siinä mukana olevia ihmisiä aina alkutaipaleelta nykypäivään. Ja mikäpä toimisikaan parempana aloituksena koko sarjalle, kuin koko leskitoiminnan alullepanijan, yhdistyksen entisen työtekijän ja nykyisen vapaaehtoisemme Sari Rappi-Lindholmin kuvaus siitä, kuinka kaikki sai alkunsa.

Leskitoiminnan alku

TEKSTI JA KUVA: Sari Rappi-Lindholm

Jäin nuorena leskeksi vuonna 1996 poikieni ollessa 3- ja 5-vuotiaat. Ihmettelin silloin järjestöihmisenä miksei Suomessa ole mitään vertaistukitoimintaa leskille ja lapsille. Itselläni oli suuri palo auttamiseen ja ajattelin, että saisin itsekin työstettyä surua rakentavaan tekemiseen ja sitä kautta myös muutkin vertaiset löytäisivät toisiaan. Samalla lapsenikin näkisivät vertaisiaan ja saisivat kokea ”normaaliuden” tunnetta suuresta menetyksestään huolimatta.

Aloitin leskitoiminnan perustamalla vertaistukiryhmän vuonna 1998 Jyväskylässä. Samalla hankin toiminnalle lankaliittymän, kännykät kun eivät vielä silloin olleet yleisiä, netistä nyt puhumattakaan. Olin synnyttämässä vertaisryhmiä myös muualle päin Suomea. Toimittajat televisiosta ja lehdistöstä olivat jotenkin erityisen kiinnostuneita tästä uudesta asiasta. Olin paljon puhelimessa, kun monet lesket eri puolelta Suomea soittivat minulle ja yhdistelin heitä luvan kanssa toisiinsa esimerkiksi paikkakunnan tai puolison kuolintavan mukaan. Itselläni oli silloin pienet pojat, jotka tulivat toimintaan luontevasti (”lapsityövoimana” 😀 ), mukaan. He olivat kantamassa kanssani yhä lisääntyviä leskikasseja sekä auttamassa tiedotteiden postituksessa ja kopioinneissa. Lapseni myöhemmin vartuttuaan myös ohjasivat pienempiä vertaisiaan lasten omassa ryhmässä.

Ensimmäistä kertaa sain palkan vuoden 2004 alussa jolloin minusta tuli Jyvässeudun nuoret lesket ry:n toiminnanjohtaja. Hoidin pestiä kotitoimistosta käsin. Vuonna 2005 saimme silloisen RAY:n, nykyisen STEAN, myöntämän taloudellisen tuen. Projektin turvin tulin projektin projektipäälliköksi ja järkkäsin Jyvässeudun nuoret lesket ry:lle toimitilat Jyväskylän ydinkeskustasta. Projektin suomalla rahoituksella pystyin kehittämään leskityötä aivan eri lailla, koko ajan huomioin myös valtakunnallisen toiminnan.

Vuonna 2009 oli laajemman valtakunnallisen toiminnan aika ja olin silloin mukana perustamassa Jyvässeudun nuoret lesket ry:n syntysijoille nykyistä valtakunnallista leskien vertaistukiyhdistystä, Suomen nuoret lesket ry:tä.

– Sari Rappi-Lindholm

Vanha kuva Sarista ja hänen pojistaan albumin kätköistä

Siinä siis Sarin kuvaus leskitoiminnan alkuajoista. Seuraava osa blogisarjaan ilmestyy 15.2.2019 ja siinä avataan enemmän yhdistyksen perustamista ja toiminnan suuntaviivojen luomista.